Kasvukapteenien virtuaalikahveilla 8.5.2020 Kasvuryhmäläisiä puhututtivat korona ja talous. Nordean yrityspankin liiketoimintajohtaja Aleksi Lehtonen kertoi kahvikeskustelun pohjaksi näkemyksiään suomalaisten pk-yritysten talous- ja rahoitustilanteesta koronakriisin ensi kuukausilta. Kokosimme Aleksin keskeisimmät havainnot tähän blogiin.

Kun korona siirsi kohtaamiset verkkoon, Kasvuryhmä starttasi ketterät Kasvukapteenien kahvit. Kalenteriin helposti sujahtava aamukahvitilaisuus tuo Kasvuryhmän jäsenet yhteen sparrailemaan ajankohtaisista teemoista matalalla kynnyksellä. Mukana on kunkin teeman asiantuntija alustamassa aiheesta ja pohtimassa kysymyksiä yhdessä jäsenten kanssa.

Kasvukapteenien kahveilla 8.5.2020 Nordean Aleksi Lehtonen avasi Kasvuryhmäläisille sitä, miten poikkeustilanne on vaikuttanut yhteiskuntaan ja yritysten toimintaedellytyksiin ja miten pankki on pystynyt ratkaisuillaan tukemaan yrityksiä erityisessä tilanteessa. Nordea on ollut Kasvuryhmän yhteistyökumppani jo vuodesta 2017.

Aleksin TOP 3 havainnot poikkeustilan ensi kuukausilta:


1. Skenaarioiden ja ennusteiden rakentaminen on tärkeämpää kuin koskaan ennen

Epävarmuuden keskellä skenaarioiden pohtiminen on tärkeää kansantalouden ennustettavuuden lisäksi myös yksittäisten yritysten tilanteen kannalta. Hyvin tehty skenaariotyö ennusteineen auttaa yrityksiä rahoituskeskusteluissa pankin kanssa. Mitä pidemmälle yritys pystyy laskelmia näyttämään ja skenaarioita esittämään, sitä suurempi arvo sillä on pankkidialogissa.

2. Rahoittajan näkökulmasta yritysten tilanteissa isoja eroja – monella myös kasvua

Isossa kuvassa suomalaisten pk-yritysten taloudellinen tilanne ei ole toistaiseksi sittenkään niin katastrofaalinen kuin paikoin mediasta saa kuvan. Toki toimialojen väliset erot ovat suuria. Nordeassa alle kymmenelle prosentille pk-yritysten lainakannasta on haettu lyhennysvapaata. Kappalemääräisesti yli puolet uudesta rahoituksestamme menee normaaleihin rahoitustarpeisiin eikä suoraan koronavaikutusten paikkaamiseen. Euroissa mitattuna koronaliitännäistä rahoitusta on vain kolmasosa. Se jos mikä on rohkaiseva viesti niin yrityskentälle kuin kansantaloudellekin.

3. Yrityskaupat toipuivat nopeasti – epäorgaaninen kasvu on todellinen vaihtoehto

Nordean yrityskauppatiimin työt lopahtivat poikkeustilan alussa, mutta vain noin kuukaudeksi. Sen jälkeen transaktioiden määrä jota kuinkin palautui äkkisokkia edeltävään aikaan. Vallitseva murrosaika on myös erittäin otollinen mahdollisuus ottaa uudenlaista osuutta markkinasta. Epäorgaanisen kasvun mahdollisuuksia kannattaa siis pohtia seikkaperäisesti tässä ajassa.

 

Kasvuryhmä ja Nordea ne yhteen soppii. Molempien missiona on kiihdyttää keskisuuria yrityksiä kasvuun ja uudistumiseen, josta pidemmällä aikavälillä versoo hyvinvointia koko Suomelle. Nordean kasvu- ja rahoitusosaaminen tukee Kasvuryhmän jäsenten kasvuloikkaa ja monipuolinen kansainvälinen verkosto on jäsenten hyödynnettävissä kansainvälisen kasvun tukipilarina. Nordea ja Kasvuryhmä ovat olleet yhteistyökumppaneita vuodesta 2017.

Lue myös: Yhteisö näyttää voimansa erityisesti muutoksen myllerryksessä.