Kysyimme Kasvuryhmän pääyhteistyökumppaneilta: Mitä kestävän kasvun signaalia ei juuri nyt voi jättää huomioimatta?

 

Vihreän rahoituksen määrä kasvaa ja kriteeristö selkiytyy

 

“Vihreän rahoituksen määrä OP Ryhmässä kasvoi kaiken kaikkiaan 1,5 miljardia euroa vuonna 2023 edellisvuoteen verrattuna. Viimeisen vuoden aikana myös vihreän rahoituksen kohdentuminen pienille ja keskisuurille yrityksille on ottanut isoja askelia eteenpäin. Tästä on kiittäminen kauan kaivattua konkretiaa kestävän rahoituksen kriteereistä myös pk-yrityksille. Aiemmin painopistealueena on usein ollut suuryritysten kestävän rahoituksen perspektiivit.

Rahoittajan näkökulmasta vihreässä rahoituksessa korostuu kaksoisolennaisuuden arviointi, jossa tarkastellaan rahoitusta hakevan yrityksen koko toimintaympäristöä. Millainen esimerkiksi toimitusketju on ja millä tolalla on sen kestävyys myös loppuasiakkaalla? Toisaalta, miten yritys itse varautuu ulkoisiin muutoksiin ja mahdollisuuksiin?

Vihreää rahoitusta voi hakea esimerkiksi energiatehokkaaseen rakentamiseen, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen sekä transitioriskin alla oleville, uudistusta kipeästi kaipaaville aloille, kuten raskaaseen liikenteeseen. Vaateet yritysten liiketoiminnan kestävyydelle eivät tule pelkästään regulaation ja lainsäädännön kautta, vaan yritykset kuulevat vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä myös omilta asiakkailtaan ja muilta sidosryhmiltään. 

OP Ryhmä on sitoutunut yritysluottosalkkujen hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteenamme on ollut vähentää yritysluottosalkkujen päästöjä vuoden 2022 päästötasosta 25 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tässä on onnistuttu hyvin, sillä jo vuonna 2023 yritysluottosalkkujen rahoitettuja päästöjä saatiin pudotettua 14 prosenttia. Tämänkin datan valossa uskon, että tulevaisuudessa vihreän rahoituksen kysyntä jatkaa kasvamistaan.”

Jussi Ellisaari, Rahoitusjohtaja, yrityskaupat, OP Uusimaa

 

Mahdollisuuksia, joita ei tapaa jokaisen sukupolven aikana

 

“Käsillämme on isoin energiamurros sitten öljyn keksimisen. Vetytaloudessa on tarjolla mahdollisuuksia, joita ei tapaa jokaisen sukupolven aikana. Globaalisti vety on jo kuuma puheenaihe ja Suomessakin tapaillaan murroksen ensiaskelia. Vety tarjoaa sekä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseen että uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tuotannolliset investoinnit vetyarvoketjuun ovat positiivinen esimerkki suomalaisten yritysten kiinnittymisestä energiamurrokseen. Firmat, jotka tuottavat palveluita ja laitteita vetyyn, ovat kuitenkin vielä varovaisia. Mahdollisuuksia isoonkin kädenjälkeen on, sillä vetyinnovaatioissa voitaisiin hyödyntää suomalaisia ratkaisuja ja suomalaisia innovaatioita ympäri maailman. 

Energiamurros on osa isompaa globaalia muutosta. Muutos vaatii yrityksiltä uudistumista, sillä se on ainoa tapa pysyä markkinalla. Uudistumisen resepti on riittävän laaja-alainen innovaatio ja osaamiseen panostaminen. Omistajilta vaaditaan riskinottoa ja pitkäjänteisyyttä sekä kykyä muovata markkinaa itselleen sopivaksi. Avoimuus, luottamus ja yhteistyökyky luovat hyvän toimintatavan vetyinnovaatioiden maailmaan, jossa suomalaisella insinööriosaamisella on oma, tärkeä paikkansa. Lopuksi tarvitaan kaupallista osaamista oman innovaation brändäämisen: uskalletaan olla esillä ja uskalletaan kertoa, että juuri tämä on hyvä tapa tehdä ja toimia.

Energiamurroksessa uudistuminen ei ratkaise kokonaan meidän kansantaloutemme haasteita, mutta se on merkittävä ja iso elementti pienen maan hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja menestymiseen.”

Antti Arasto, Energia- ja vetytutkimusalueen johtaja, VTT

 

Kasvuyritykset ovat oivaltaneet verkostojen ja kaupallistamisen arvon

 

“Tällä hetkellä törmäämme Varmassa sijoituspuolella usein yrityksiin, joilla on mahdollisuus kansainväliseen menestymiseen. Se on itsessään jo Suomen kokoisessa maassa positiivinen asia. Kestävyys on elimellinen osa näiden yritysten liiketoimintaa: puhumme vihreästä siirtymästä, siihen liittyvästä uudesta teknologiasta, uusiutuvasta energiasta, kiertotaloudesta ja esimerkiksi lääketieteen innovaatioista.

Kasvu ja menestyminen kansainvälisesti vaativat tietenkin ensisijaisesti rahoitusta, josta muodostuu usein pullonkaula kasvun tielle. Mutta ne tarvitsevat myös sparraamista ja verkostoja, liiketoiminnan puolestapuhujia yrityksen ulkopuolelta. Kun yritys verkostoituu ennakoiden, on tarpeen tullen helppo löytää uutta osaamista ja asiantuntemusta oman liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen. 

On ollut ilo huomata, kuinka suomalaiset yrityspäättäjät ovat verkostojen suhteen valveutuneempia kuin ennen. Suomalaiset verkostoituvat paremmin kuin ennen. Suomalaiset yritykset ymmärtävät markkinointia ja myyntiä paremmin kuin ennen. Olemme tulleet osin teknologiavetoisesta maailmasta kohti markkinoinnin ja myynnin maailmaa. Juuri nyt on oikea hetki varmistaa, että yrityksen verkostot ovat kunnossa sitä hetkeä varten, kun mahdollisuus kansainvälisille markkinoille aukeaa.”

Iiro Korander, Suurasiakkuusjohtaja, Varma

 


Kasvuryhmä Suomi ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoitus on kiihdyttää keskisuurten, 10M€-1Mrd€ vaihtavien yritysten kestävää kasvua, uudistumista ja kansainvälistymistä. Kasvuryhmän toiminta perustuu tavoitteelliseen ja ohjattuun vertaissparraukseen. Kasvuryhmään kuuluu 210 kasvutahtoista yritystä ja yli 250 toimitusjohtajaa, omistajaa, hallituksen puheenjohtajaa sekä merkittävistä kasvuhankkeista vastaavaa johtajaa.