Asiakkaiden tulevaisuuden tarpeet ja ostopäätösten ennakointi

 

Ennakoinnin perusta on nykyasiakkaiden tunteminen: Jotta voimme ennakoida asiakaskäyttäytymistä, pitää ymmärtää, kuka on tämän hetkinen asiakas ja mitä he haluavat “oikeaksi koetun” hinnan lisäksi. On hyvä myös ymmärtää ja tutustua siihen, miten asiakkaiden arki toimii. Asiakaskäyttäytymisen muutoksesta sanotaan, että se on nopeaa. Käytännössä muutos voi olla myös hidasta, jos asiakkaat ovat esim. suuryrityksiä tai tietyltä toimialalta, kuten rakennusalalta. Myös nykyiset toimijat kuten kilpailijat, jälleenmyyjät haluavat säilyttää asemansa ja saattavat olla pullonkaula muutokselle.

Tulevaisuuden asiakkaat syntyvät toimintaympäristön muutoksesta: Tulevaisuuden asiakkaat voi tunnistaa toimintaympäristön muutosten perusteella. Usein uudet asiakkaat syntyvät, koska on pakko muuttua. Esimerkiksi sota Ukrainassa on pakottanut energiayhtiöt muutoksiin ja monet ovat tunnistaneet uusia mahdollisuuksia. Tai sitten voi tutkia asiakkaiden asiakkaita ja miten he muuttavat toimintaansa. Haasteena on, miten arvioida vaikutus tai arvioida investointien ajoitus, ettei tee niitä liian aikaisin. Ekologisuudesta on puhuttu jo parikymmentä vuotta, mutta vasta nyt se on tullut päätöksenteon kriteeriksi asiakkaille. Muutokset ovat usein myös systeemisiä ja kannattaa katsoa kokonaisuutta "disurption disruptiota". Systeemisen muutoksen arviointiin voi käyttää esim. skenaarioita.

Myös oma data voi kertoa tulevaisuudesta: Yrityksellä voi olla dataa, että esimerkiksi uusi innovaatio tai tuote toimii hyvin, mutta esteenä uudelle voi olla, että asiakkaan hankinta tai johto mielellään pitäytyy tutussa ja turvallisessa. Uudelle tuotteelle pitää löytää oikea päätöksentekijä yrityksessä, ihmiset jotka vaikuttavat päätöksentekijöihin tai kokonaan uusi asiakas. Päättäjät ovat ihmisiä myös B2B-puolella, joihin vaikuttaa datan lisäksi muut asiat. Esim. jos firman brändi on tunnettu, uusiin keskusteluihin on helpompi päästä.

Dataähky - Onko datavarastosi piripintaan täynnä?
Osallista asiakkaasi ja kysy, mitä he haluavat. Asiakas on
usein paras kertomaan syyt oman käytöksensä takaa.

Asiakasennakoinnin menetelmät B2B:ssä

 

Strategisen segmentoinnin rakentaminen datan avulla

 

Strateginen segmentointi tarkoittaa yrityksen tapaa hahmottaa omaa markkinaansa ja tunnistaa asiakasryhmiä, joihin sen menestys perustuu tai kaatuu. Segmentoinnin tehtävä on myös mahdollistaa yrityksen oman ja uniikin kilpailuedun kirkastaminen arvotarinaksi. Jos segmentointi on strategisen suunnittelun ytimessä, sen perusteella erilaisia asiakasryhmiä priorisoidaan tai suljetaan kokonaan ulos, ohjataan resursointia ja investointeja sekä kehitetään tarjoamaa ja kilpailuetua. Segmentoinnin avulla yritys siis muodostaa ymmärryksensä markkinoista, joilla he toimivat ja määrittää pelikirjansa sille, miten segmenteissä pelataan. Segmentointi on koko yrityksen pelikirjan ytimessä ja varmistaa osaltaan, että yrityksellä on parhaat edellytykset keskittyä olennaiseen. Jo pelkästään poissulkeminen auttaa vapauttamaan resursseja olennaisempaan.

Strategisen luonteensa vuoksi segmentoinnille muodostuu varsin kovia vaatimuksia

 

Miten nopeasti pystytte muuttamaan tuotantokykyä asiakkaiden muuttuvien tarpeiden myötä?

Pontus Siren

Innosight


Viimeisimmissä haastatteluissaan Steve Jobs korosti että tuotteet ovat “tradeoff”-paketteja joita yritykset tuottavat ja asiakkaat ostavat:

“[Products] are packages of emphasis. Some things are emphasized in a product; some things are not done as well in a product. Some things are chosen not to be done at all. Different [companies] make different choices.”YouTube: Steve Jobs - Courage (2010)

Jokainen tuote ja palvelu on jonkinlainen kompromissi. Joku on kallis ja laadukas, joku on nopea, jne. Asiakkaat sitten arvioivat näitä kompromisseja, ja jos he tykkäävät, he ostavat. Jos he eivät tykkää, he eivät osta.

Haasteelliseksi “tradeoff”-paketoinnin tekee se, että asiakkaan määritelmä siitä, mikä on hyvä ratkaisu, muuttuu jatkuvasti, ja se muuttuu usein paljon nopeammin kuin yrityksissä on kykyä muuttua näkemysten perässä. Yrityksissä pitääkin pystyä muuttamaan tuotantokykyä, jotta pystyy jatkuvasti vastaamaan asiakkaan käsitykseen hyvästä tuotteesta tai palvelusta.

 

Datalla kiinni asiakasarvoon ja kilpailuetuun

 

Kilpailuetujen määrittely ja mittaaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä ne muuttuvat yhä nopeammin. Varmista, onko määrittelemänne ja olettamanne kilpailuedut loppuasiakkaidenne valintakriteereitä? Vai ovatko nämä sittenkin vain kilpailukykyä eikä -etuja, vai onko eri asiakassegmenteillä eri arvon ajurit?

 

Pohdi seuraavia:

  • Mitä dataa meillä on asiakasarvosta – esim. mistä asiakkaat haluavat maksaa, mitkä arvon ajurit ratkaisevat päätökset, miten omat asiakkaamme eroavat kilpailijoiden asiakkaista?
  • Mikä on kykymme kääntää asiakkaan kokema arvo kassavirraksi?
  • Miten mittaamme markkinassa kilpailuetuamme ja sen kehittymistä?
 

Kuinka varmistaa ostettavan yrityksen tulevaisuuden liiketoimintakyvykkyys?

 

Miten voidaan selvittää, mihin ostettava yritys on kaupallisesti menossa? Miten kaupallista DD-kehikkoa hyödynnetään liiketoiminnan kehittämisessä?

 

Tuure Visapää
PwC