Vastuullisuutta draivaavat yhä vahvemmin mm. sidosryhmien vaateet, standardit, regulaatio ja rahoitus. Vastuullisuuden kehittäminen on jokaiselle yritykselle välttämättömyys, mutta matka on kaikilla pitkä eikä yksikään yritys voi tehdä matkaa yksin. Menestyksen avaimet ovat niillä, jotka tunnistavat, mihin isoon ongelmaan oma yritys voi tuoda osan ratkaisua sekä ymmärtävät, keitä muita tarvitaan avuksi.
Vastuullisuudessa omistajuus täytyy olla organisaatiossa läpileikkaavaa. Omistaja määrittää kehityksen suunnan ja tahdin.
Yritys on juuri niin vastuullinen kuin omistajansa.
Tekstiilialalla 80% tuotteen ympäristövaikutuksista syntyy jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelulla ja tuotekehityksellä on valtavan iso rooli.
Yli 90% päästöistämme tulee yritysportfoliosta.
Jotta ymmärtää oman toiminnan vaikutukset,
olennaisuusanalyysi on tärkeä tehdä.
Tesin ESG-käsikirja
Mikä on teidän tärkein tulokulma vastuullisuuteen? Valitse oman yrityksesi kärki.
Viestintä ja tarina on tärkeää kilpailuedun saamiseksi. Tekeminen on tärkeintä, mutta sillä saadaan lisättyä kilpailuetua, että tekeminen sanoitetaan mielenkiintoiseksi.
ja miten niillä tuetaan yrityksen kulttuuria? Uuden luominen on aina helpompaa kuin vanhan muuttaminen.
Määrittele mittarit vastuullisuudelle ja riskienhallinnalle pitkäjänteisesti. Tämä ei ole ruksi laatikkoon -taski vaan riskienhallinta ja vastuullisuus vaikuttavat aidosti kilpailukykyyn ja kilpailuedun rakentamisen.
Osaako rekrytoija vastata, kun nuori työntekijä kysyy, mitkä ovat alan standardit tai oikea toimintatapa? Osaako alihankkija, entä asiakas? Koulutus ei välttämättä ole aina se paras keino saada asioita eteenpäin - kasvun kulttuuri vaatii yhteistyötä.
Nordean näkökulma vastuullisuuteen lähtee kolmesta kirjaimesta: ESG.
Tämä on valtavan laaja kokonaisuus. Tärkeää on aloittaa matka ja avoimuus ulospäin kaikille sidosryhmille siitä suunnitelmasta, miten tavoitetta kohti mennään. Ilman maapalloa ei ole liiketoimintaa. Tärkein tavoitteemme on vähentää päästöjä kaikilla tasoilla.
Jokaisen neveliläisen bonuksiin sisältyy hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja turvallisuusasiat.
Tahtotila lähtee omistajista ja johdosta ja näkyy käytännössä jo tuoreista vastuullisuusraporteista. Aloitamme kaikki operatiivisen johtoryhmän liiketoimintakatsaukset ESG-agendalla.Vastuullisuus on viety pitkälle organisaation rakenteisiin.
Haasteista mahdollisuuksiin:
• Ymmärrä globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos, ja näe ne mahdollisuutena muutokseen liiketoiminnassasi.
Innovointitapa tuottaa eniten arvoa:
• Oman yrityksen kannalta merkityksellisiin kestävän kehityksen haasteisiin luodut ratkaisut tuottavat parhaan arvon sekä yritykselle että yhteiskunnalle.
Yhteistyöllä paras vaikuttavuus:
• Parhaat vastuullisuusinnovaatiot syntyvät yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Aloita suunnittelu yhdessä ja saavuta maksimaalinen vaikuttavuus.
Omistajan rooli ratkaiseva:
• Johto ja omistaja vaikuttavat ratkaisevasti vastuullisuuden kehittämiseen. Priorisoi kestävyys ja integroi se strategiaan.
Mittarit ja seuranta:
• Aseta KPI-mittarit ja seuraa niitä. Varmista, että vastuullisuus on keskeinen ja mitattavissa oleva osa liiketoimintaasi.
"Luonnon monimuotoisuus on parin vuoden päästä hiilidioksidipäästöt: Fokus nyt on hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, ja siihen on tämän hetken selkeät kysymykset, mutta luonnon monimuotoisuus ei tule samasta tekemisestä kuin päästöjen vähentäminen. Ensi vuonna tai kahden vuoden päästä tai viiden vuoden päästä luonnon monimuotoisuus on ne hiilidioksidipäästöt - kannattaa alkaa panostamaan nyt tähän."
Mitä tapahtuu, kun💩osuu tuulettimeen? Ennakoi ja suunnittele etukäteen kriisitilanteiden vaikutukset, kattaen työturvallisuuden, rekrytoinnin, asiakasvaatimukset ja yrityksen arvot.
Mitä asioita pyritään havaitsemaan? Tietoturva, läheltä piti -tilanteet, ympäristöongelmat, häirintä - Mitkä ovat mekanismit siihen, että riskit saadaan kiinni ja ennakoidaan? Huomio myös siihen, tehdäänkö oikeita asioita vai asioita oikein.
Mitkä toimintamallit tai tekijät sisältävät henkilöstöön ja yrityksen kyvykkyyksiin vaikuttavia riskejä? Mitkä ovat mittarit? Päätökset ruokkivat toimintaa ja johtaminen kulttuuria. Myös asiakas- ja kumppanivalinta vaikuttaa henkilöstön viihtyvyyteen.
Määrittele luotettavat kumppanit ja aseta selkeät kriteerit kumppanuuksille.
Kestävyys ja kilpailukyky kulkevat käsi kädessä. Tunne markkinat, ennakoi trendit, kuuntele asiakkaita ja henkilöstöä. Ole valmis dynaamiseen strategiatyöhön. Asiakkaat voivat löytyä uusilta toimialoilta.
ESG-kysymykset, esimerkiksi DEI-asiat, nousivat meidän henkilöstöstä ja ne otettiin mukaan strategiaan ja tavoitteenasetantaan.
Integroidaan jokaiseen toimintaa, esim. jokaiseen asiakaskoulutukseen edes parin minuutin ympäristöosio.
Vastuullisuus itsessään ei luo kestävää kasvua. Innovations are Built Together, mutta miten löytää liiketoimintamallit, jotta vastuullisuudesta syntyy bisnestä alusta alkaen?
Trendien hyödyntäminen - mistä liikkeelle?
Miten tunnistat teille relevantit trendit?
Miten saada sidosryhmät mukaan?
“Olemme siirtyneet dynaamiseen strategian tarkasteluun analysoimalla neljännesvuosittain sitä, miten asiakkaidemme maailma tulee muuttumaan ja mitä tämä tarkoittaa meille. Vuonna 2016 tunnistimme, että hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä juontava sähköinen liikkuminen tulee muuttamaan vahvasti markkinaa, ja että meillä voisi olla kyvykkyyksiä - palvelumalleja ja teknologiaa - joilla voimme rakentaa lisäarvoa vihreästä siirtymästä hyötyville asiakkaillemme. Muutamia vuosia sitten lähdimme ohjaamaan lisää resursseja näihin toimialoihin ja asiakkuuksiin. Olemme tunnistaneet myös uusia tuotealueita, joissa voimme tuottaa lisäarvoa.”
Teppo Aatola
Meconet
Lue lisää Tepon oppeja tästä.
Hae yhteistyötä myös oman kuplasi ulkopuolelta! Opi muilta ja hae synergioita muilta toimialoilta!
Älä anna raportointivelvollisuuksien hidastaa kehitystä. Varmista, että vastuullisuus on osa johdon tavoitteita ja liiketoimintamalleja - palvelullistaminen kannattaa.
Raportointivelvollisuudet kuluttavat resursseja ja voivat jopa heikentää kehitystä. - Vastuullisuus pitää näkyä myös johdon tavoitteissa ja bisnesmalleissa.
Mihin yrityksesi tuotteita käytetään? Edesauttavatko asiakkaat kestävyyttä? Pitäisikö asiakkaille olla kriteerit?
Palvelullistaminen, erityisesti elinkaaren huomioiminen, voi lisätä tarjooman kestävyyttä ja parantaa ympäristövaikutuksia.
Raportointi ei ohjaa kehitystä, mutta alan standardit ja regulaatio pitää ymmärtää. Raportoinnissa avoimuus on kilpailuvaltti. Ole avoin, jaa tietoa ja varmista, että kaikki sidosryhmät kulkevat kanssasi samaan suuntaan.
Suuria yrityksiä koskevat raportointivaateet. Oman toiminnan kannattaa olla linjassa heidän kanssaan, jotta varmistaa kilpailussa mukana pysymisen. Mieti myös arvoketju alas- ja ylöspäin. Mitä vaatimuksia sieltä tulee? Kun tiedät omat sidosryhmät ja miten he toimivat, muuta omaa toimintaasi niin, että päämiehesi saavat arvoa.
Tuotteen eliniän pidentäminen voi olla myös kannattavaa liiketoimintaa. Huolto ja osien vaihto ovat tuttua ja järkevää toimintaa. Jos prosessiin lisätään dataa, esimerkiksi osien huoltotarve pystytään myös ennakoimaan paremmin. Tämä auttaa palvelemaan paremmin asiakkaita ja mahdollistaa ehkä uudet liiketoimintamallit.
Vaikka raportointi ei ole itseisarvo, monelle teolliselle toimijalle se on pakollista asiakkaiden vaatimusten tai alan standardien vuoksi. Tiedonkeruu raportointia varten voi olla työlästä. Oman kilpailukyvyn edellytyksenä on, että kumppanit ja alihankkijat, mahdollisesti myös omat asiakkaat ovat myös omassa toiminnassaan “samalla sivulla”. Käykää avointa keskustelua, jakakaa tietoa ja olkaa valmiita kouluttamaan myös ketjua. Kaikki hyötyvät. Avoimuus raportoinnissa on keskeistä – kerro avoimesti toimistanne ja kumppaneistanne, vaikkei teillä vielä olisi mittareita. Asioiden käsittelytapa on silti tärkeä.
Kv-markkinoilla toimiville suomalaisyrityksille raportointi voi tuntua turhien, jo pakollisen lainsäädännön tai alan toimintatapojen mukaisten itsestäänselvyyksien kirjaamiselta, mutta markkinatutkimus ja kilpailijoiden toiminnan analysointi voivat paljastaa uusia näkökulmia. Skannaa, miten alan benchmarkit ja kilpailijat vastuullisuudestaan raportoivat.
Teollisessa ympäristössä painottuu erityisesti ympäristö (E) vastuullisuudessa, mutta investointi siihen on vastuullista vain, jos se on myös liiketoiminnallisesti kannattavaa.
Raportointivelvollisuudet syövät kehitykseltä resurssit
Raportointi on välttämätön kilpailukyvyn ja olemassaolon kannalta, mutta pelkät hienotkaan raportit eivät vie asiaa eteenpäin, jos innovaatiotoiminta jää kakkoseksi tai koko budjetti menee raportointiin!Mitä voidaan tehdä?
Rakentamisessa tai teollisuuden eri aloilla standardit eivät välttämättä tue kiertotaloutta
Standardointi ja vaatimukset neitseellisten materiaalien käytöstä estävät uusiokäytön. Jätteen määritelmän pitää kehittyä sivuvirta-ajatteluun. Uusiokäyttö ja sivuvirtojen käyttö on hurjan tärkeää.
Mitä voidaan tehdä?
“Olemme jo sen kokoinen yritys, että raportoinnista ja oikeista luvuista pitää lähteä liikkeelle. Vastuullisuus konkretisoituu myös käytännön tasolla ihan arjen teoissa, kuten turvavarusteissa tehdasalueella, mutta myös esimerkiksi yritysostoissa. Teemme paljon yritysostoja, ja niissä katsotaan valtavan tarkkaan DD:t myös ESG-näkökulmasta, jotta ostettavat yritykset sopivat meidän matkalle.”
Thomas Luther
Nevel
Yrityskaupoissa vastuullista olisi miettiä myös, onko oikein myydä pois vai ajaa alas.
Monimuotoisuus (DEI) on avainasemassa osaajapulan haasteissa, mutta sen tehokas hallinta vaatii strategista lähestymistapaa, kykyä sparrata asiakkaita, mittareiden ja raportoinnin rakentamista, johtajien osaamisen kehittämistä sekä itseohjautuvuutta strategian ja arvojen integroinnissa.
Sanat eivät riitä, jos ne eivät näy teoissa. Osaajat, varsinkin nuoremmissa sukupolvissa, kysyvät yritykseltä rekrytointitilanteessa yhä enemmän, mitä teillä tehdään monimuotoisuusteemaan liittyen. Vastaukseksi ei riitä, että tämä on meille tärkeää, vaan vaaditaan myös enemmän tekoja.
DEI on keskeinen kilpailuetu osaajapulan aikana, mutta kansainvälisten osaajien rekrytointi vaatii strategista lähestymistapaa. Tähän liittyy osittain myös kielikysymys. Vieläkö suomi on johtoryhmän kieli? Löytyykö teidän johdosta ja/tai hallituksesta jo monimuotoisuutta?
Asiakasvaatimukset voivat rajoittaa monimuotoisuuden lisäämistä. Haasteena on sparrata ja haastaa asiakkaita monimuotoisuuteen liittyvissä odotuksissa.
Pörssiyhtiöille nousee tarve mitata ja raportoida monimuotoisuutta, mutta mittareiden valinta erityisesti monimuotoisuuden osalta on haastavaa. Lakiteknisyys ja eettisyys ovat tärkeitä huomioitavia. Seuraa, mitä edelläkävijät tekevät, mittaavat ja raportoivat!
Johtajien ja esihenkilöiden osaaminen on kriittistä monimuotoisuuden johtamisessa. Osaamisen kehittämistä ja valmentamista tarvitaan
DEI-asioiden integrointi strategiaan ja arvoihin edellyttää itseohjautuvuutta, ja itseohjautuvuus toimii kestävyyden kehittämistyössä. Vastuullisuus ei ole vain compliance-asia.
Vastuullisuus vaikuttaa rahoituksen saatavuuteen ja kustannuksiin. Suunnitelmallinen siirtyminen kohti vastuullista toimintaa on
avainasemassa, ja pankkien kanssa käytävä avoin keskustelu sekä ESG-huomio toimittajavalinnoissa ovat keskeisiä tekijöitä. Digitalisaatio ja tekoäly voivat tukea kustannustehokkuutta ja ympäristövastuuta.
EU:ssa ja regulaatiossa on keskitytty ympäristövastuullisuuden mittaristoon ja tietoisuus ja regulaatio vastuullisuudesta liittyy paljon niihin, sosiaalisessa vastuullisuudessa ja monimuotoisuusteemassa ollaan vielä vähän enemmän takamatkalla. Mutta esimerkiksi rahoittajat mittaavat myös diversiteettiteemaa.
Tähän saakka rahoituspäätöksiä tehtäessä on tarkistettu tilinpäätöksen ja taseen tunnuslukuja, mutta niiden rinnalla kiinnitetään yhä enemmän huomiota vastuullisuuteen. Meille päästöt ovat pääfokuksessa. Nordea on sitoutunut puolittamaan omat päästöt vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasosta. Nyt olemme vajaassa 20%:ssa. Melkein 100% päästöistämme tulee sijoitus- ja luottosalkusta ja yli 90% yrityslainasalkusta. Joudumme oikeasti miettimään ja lukemaan vastuullisuusraportit hyvin tarkkaan päätöksiä tehdessämme.
Hakiessamme kasvuun lisärahoitusta eräältä merkittävältä eurooppalaiselta pankilta, näimme käytännössä, että vastuullisuuden osalta on perusolettamus, että asiat ovat kunnossa. Pankki tarkasti erittäin huolellisesti ESG-asiamme ja he esittivät hyvin tarkkoja kysymyksiä. Meidän onneksi asiat olivat kunnossa, muuten he eivät olisi lähteneet mukaan.
Rahoitettavuudessa ja rahan hinnassa huomioidaan kannattavuuden ja katteen lisäksi tulevaisuus (esim. ympäristöystävällisyys). >> vastuullisuus tarkoittaa edullisempaa rahoitusta. Kannusteena vastuullisuuden kehittämiseen voi olla esimerkiksi pankin pistemallilla laskettu alennus lainasta. Tuotepuolella vastuullisille yrityksille on tarjolla erilaisia vihreitä lainoja ja takauksia.
Erityisesti E ja G, mutta tulevaisuudessa myös S:llä on väliä.Pankin kanssa kannattaa käydä läpi suunnitelma myös ESG:n osalta. Kerralla ei tarvitse mennä nappiin. Suunnitelma ja avoimuus on tärkeintä.Huomioi ESG myös omissa toimittajavalinnoissa! Laatutoimittajien käyttäminen vähentää riskejä ESG ongelmiin ekosysteemissä.
Rahan hinta vaikuttaa varaston arvoon ja tavaran kierron suunnitteluun. Optimointi kannattaa! Esimerkiksi logistiikan tai teollisuuden alalla toiminnan optimointi tuo kustannustehokkuutta varastojen täydentämiseen Konkreettinen esimerkki: Haetaanko tavaraa useasta varastosta vs. yhdestä varastosta kerrallaan? >> Nuukuus on myös ympäristövastuullista >> Tekoälyn voi valjastaa hyötykäyttöön tässäkin! Tekoäly kannattaa valjastaa dataan pohjautuvien, laskettavien skenaarioiden ennustamiseen. Digitalisaatio edistää vastuullisuutta esim. etähuollot. Vastuullisuus voi olla win-win-win asiakkaille, yritykselle ja ympäristölle.
“Meillä on hyviä esimerkkejä Hollannista. Hollannissa meidän asiakkaamme ovat tyypillisesti puolijulkisia energiantuottajia, ja maa pisteyttää tarjoukset ESG-asiat huomioiden. Meillä nämä ovat kunnossa, ja olemme siksi saaneet useita kauppoja, parhaimmillaan 3% kalliimmalla hinnalla kuin toiseksi tullut. Kun laskee tällaisia caseja, on helppo nähdä myös se payback.”
Markku Rentto
Reka Industrial
Teollisuuden alalla kustannusvaikutus +10 - +20%.
Mitä voidaan tehdä?
Uskalla ottaa etukenoa - Validoi vaikuttavuus ja investointien kannattavuus erilaisten kestävyyshankkeiden, ohjelmien ja projektien kautta.