Arvioitu lukuaika: 3min

Kasvukapteeni lupaa törkeesti

Kasvuryhmä | 28 syyskuuta, 2020

Kasvuryhmän teesit kasvusta - osa 2: Törkee lupaus

Kasvuryhmässä teemme yhdessä kokoamme suurempia asioita. Yhteisössämme jaetaan avoimesti, haastetaan rohkeasti ja luvataan törkeesti. Törkee lupauksemme on, että Kasvuryhmän vertaistoiminta lisää suomalaisten keskisuurten yritysten kasvutahtoa ja -tekoja niin, että yhteisöömme kuuluvat scaleupit ovat luoneet 15 mrd € lisää liikevaihtoa vuoden 2023 loppuun mennessä. Tällä hetkellä kasassa on noin 5 miljardia euroa. Jokainen jäsenemme tekee oman osuutensa tästä lupauksesta.

Pyydä mahdotonta, niin saat mahdollisen


Ilman kunnianhimoisia tavoitteita ei synny kasvua. Haluamme Kasvuryhmässä unohtaa perinteiset suomalaiset sananlaskut siitä “ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa” ja korvata ne mieluummin tähtiin kurkottelulla ja isosti ajattelulla. Ne, ketkä uskaltavat asettaa rohkean kasvutavoitteen, myös todennäköisemmin onnistuvat sen saavuttamisessa. Ja Kasvuryhmästä ei puutu kunnianhimoa!

Tämän takia jokainen yhteisömme jäsen antaa oman Törkeen lupauksensa. Törkee lupaus on määrällinen ja laadullinen kuvaus siitä, missä haluat yrityksesi olevan esimerkiksi viiden vuoden kuluttua. Törkee lupaus konkretisoi ja sanoittaa yrityksenne kasvutavoitteen. Se on selkeä, houkutteleva ja mitattava, ja se luo aitoa lisäarvoa, koska ongelma, jota yrityksenä ratkotte on yhä suurempi haaste maailmassa. Aiotte olla maailman parhaita siinä, mitä teette.

Käytännössä Törkee lupaus sisältää niin kovan liikevaihtotavoitteen, että sitä ei voi saavuttaa vain nykyistä bisnestä viilaamalla. Törkee lupaus edellyttää yritykseltä uudistumista. Tämän ajatuksen kanssa on pakko olla sujut ollakseen scaleup, koska maailman muuttuessa kiihtyvällä tahdilla jatkuva uudistuminen on edellytys yrityksen selviytymiselle ja pitkäaikaisen kilpailukyvyn luomiselle. Lupauksen henkeen kuuluu, että vaikka tavoite tuntuu lähes mahdottomalta, fiksujen päätösten, rohkean uudistumisen ja intohimoisen tekemisen kautta se on sittenkin mahdollista. 

Kasvuryhmäläisten oivalluksia kasvutavoitteista:


"Tavoitteet pitää olla korkealla. Tavoittele rohkeasti mieluummin maailmanmestaruutta kuin paikallismestaruutta. Muuttuvassa maailmassa rohkea eteenpäin meneminen on pienempi riski kuin paikallaan pysyminen. Kasvu ja uudistuminen myös innostaa ihmisiä aivan erityisellä tavalla!"
Aaro Cantell, hallituksen puheenjohtaja, Normet

"Katse pitää olla riittävän pitkällä horisontissa: 25 vuoden kvartaalissa. Kunnianhimoinen, mutta realistinen kasvutavoite tulee pureskella auki jokaiselle yksikölle ja yksilölle. Kasvutavoite on kaksiteräinen miekka - toisaalta se houkuttelee yritykseen sellaisia ihmisiä, jotka haluavat tehdä sen, ja toisaalta turvallisuushakuisia ihmisiä se voi pelottaa. Kasvun johtaminen on tasapainoilua näiden kahden välillä."
Juha Metsälä, hallituksen puheenjohtaja, Pohjola Rakennus


Uusi tilanne antaa mahdollisuuden ajatella uudella tavalla

 

Tänä vuonna haastamme jokaisen Kasvuryhmäläisen tarkistamaan oman Törkeen lupauksensa. Millainen kasvutavoite yllyttää meidät tunnistamaan kasvun ja uudistumisen mahdollisuuksia aivan uudella tavalla tässä ja nyt? 

Kasvuryhmäläinen paitsi antaa Törkeen lupauksen, myös jakaa sen yhteisön kesken. Tämä on yksinkertainen tapa tehdä lupauksesta todempi. Loka-marraskuussa jäsenemme pääsevät sparraamaan toinen toistaan erilaisissa kohtaamisissa Törkeen lupauksen asettamisessa. Joulukuussa jäsenemme ja sitä myötä yhteisömme julkaisee tarkistetut Törkeet lupaukset. 

Suomi tarvitsee scaleupeja nyt jopa enemmän kuin koskaan ennen; Kuinka merkittävän roolin uskallamme luvata ottaa Suomen nostamisessa taas jaloilleen? Entä millainen Kasvukapteeni sinä olet – uskallatko luvata julkisesti jotain sellaista, joka tuntuu lähes mahdottomalta, mutta silti välttämättömältä?

 Kiinnostunut kuulemaan lisää?

Katso video Kasvuryhmän ensimmäisestä KASKI-tapahtumasta vuodelta 2015, jossa Annu Nieminen ja Aaro Cantell avaavat mitä Kasvuryhmässä ajattelemme kasvusta.

Katso myös video, jossa Mika Anttonen antaa ST1:n kunnianhimoisen ja rohkean lupauksen Kasvuryhmän KASKI2018-tapahtumassa.