Yritysjohtaja, omistaja ja hallitusammattilainen, Marjo Miettinen näkee yhteistyön ja ihmisten välisen oppimisen tärkeänä kansainvälisen kilpailukyvyn ja kasvun mahdollistamiseksi.

Marjo on Ensto Oy:n ja TT-säätiön hallitusten puheenjohtaja ja jäsen mm. Solidiumin, Teknologiateollisuuden, EM Groupin, Ensto Investin, Elinkeinoelämän valtuuskunnan ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Tekniikan akatemian ja European Family Business -yhdistyksen hallituksissa. Hän on myös Boardman Oy:n partneri ja perustajajäsen naisten uraa teknologian parissa edistävässä suomalaisessa Women in Tech -yhteistyöverkostossa.


Yhteinen sparraus ja verkostot ovat myös Suomen etu


Keskisuurilla yrityksillä on oleellinen asema ylläpitää ja vahvistaa Suomen vientiä ja kilpailukykyä. Kasvukyvyn rakentamisessa kansainvälistyminen ja innovaatiot ovat keskiössä. Kukaan ei kuitenkaan onnistu yksin. Kasvuryhmässä innostetaan ihmisiä oppimaan toisiltaan järjestelmällisesti ja mahdollistetaan verkostojen luominen. Vahvistetaan tätä, koska yritykset tarvitsevat apua pärjätäkseen. Ihmiset tekevät kasvun ja luovat kasvuinnon, ja kysyminen sekä toinen toiselta oppiminen on nopein ja helpoin tapa oppia ja viedä kasvua eteenpäin.


Radikaali uudistuminen vaatii kykyä innovoida ja saada ihmiset mukaan

Kasvuun ja uudistumiseen pätee lumipalloefekti - kaikki haluamme olla mukana organisaatiossa, joka menestyy. Mitä enemmän positiivisia efektejä tulee, sitä enemmän ihmiset innostuvat ja motivoituvat siihen, että tehdään vielä vähän enemmän. Ihmiset täytyy saada mukaan, mutta uudistumiseen tarvitaan myös muutoskykyä.

Meillä on valtava määrä innovaatioita, jotka vielä odottavat itseään, ja esimerkiksi energia-alalla näitä innovaatioita tarvitaan pian. Päämäärät pitää asettaa riittävän kunnianhimoisiksi. Yrityksissä tarvitaan myös radikaalia fokusointia, jottei lähdetä tekemään liian montaa asiaa yhtä aikaa ja rönsyilemään liikaa. Perusteiden on oltava kunnossa, ja oma liiketoiminta täytyy tuntea, eikä niille kannata asettaa liian tiukkoja raameja.

 

Marjon teesit: Millä pidät raamit hanskassa?


1. Tunnista, mitä teet ja missä liiketoiminnassa olet. Onko siellä kantovoimaa ja muutosresilienssiä tulevaisuudessa?

2. Hanki riittävästi pääomaa. Pääomarakenne pitää rakentaa niin, että liiketoimintaa pystyy koko ajan kehittämään. Pankki ei ole enää ainut vaihtoehto saada pääomaa. Vaihtoehtoja on paljon.

3. Oikeat ihmiset. Tiimin täytyy toimia. Jos ihmiset eivät ole oikeita, vaihda ne. On luonnollista, että esimerkiksi uuden toimitusjohtajan myötä johtoryhmään tulee usein muutoksia.

4. Maine on erittäin tärkeä. Erityisesti viime aikojen kriisien myötä on korostunut se, että ulkoisiin asioihin pitää olla valtavan nopea reagoimaan.
Tämä onnistuu vain, kun toiminta on läpinäkyvää ja kestävällä pohjalla.


Kasvuoivallus: Innovaatiot syntyvät tutkimalla ja toinen toisiltaan oppimalla

Kasvutahto ei ole mikään lautasella tarjoiltava juttu, vaan on saatava aikaiseksi aito nälkä kasvuun. Opin toista sataa patenttia kehittäneeltä isältäni, että parhaimmat ja yksinkertaisimmat innovaatiot syntyvät uteliaasti tutkimalla ja toisten tekemisistä oppimalla. Muistan kerran, kun hän pyysi minua purkamaan kuulakärkikynän ja laskemaan sen osat. Niitä oli 36. Isä totesi, että jos niinkin yksinkertaiseen kapistuksessa on 36 osaa, kyllä sinne vielä yksi lisää mahtuu. Aina on tilaa vielä yhdelle innovaatiolle.


Marjon haastattelu on osa Kasvuryhmän hallituslaiset -blogisarjaa.

Lue lisää kasvuyritysten kansainvälistymisestä

Tilaamalla uutiskirjeen, saat Kasvuryhmän ajankohtaiset artikkelit ja oivallukset kerran kuussa suoraan sähköpostiisi.