Kasvuryhmä on myöntänyt Rohkea omistajuus -yritystunnustuksen Nordic Fish Oy:lle. Voittajan valitsi Kasvuryhmän pitkäaikainen pääyhteistyökumppani Varma. Palkinnon kriteereinä olivat omistajien osoittama rohkeus liiketoiminnan kehittämisessä, innovatiivisuus ja luovuus. Lisäksi kriteereissä huomioitiin riskinottokyky, vastuullisuus sekä tulokset.

Nordic Fish Oy on suomalainen perheyritys, jonka alle kuuluvat muun muassa kalankasvatuskonserni Nordic Trout sekä kalanjalostuskonserni Kalaneuvos. Nordic Trout tuottaa Manner-Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin noin 30 toimipisteessä vuosittain noin 9 miljoonaa kiloa kirjolohta ja on yksi EU:n johtavista kirjolohen mädin tuottajista. Kalaneuvos valmistaa kalatuotteita Sastamalassa, Turussa ja Kaskisissa ja käsittelee vuosittain yli 15 miljoonaa kalakiloa. 

Kasvuryhmän pääyhteistyökumppani Varma valitsi Rohkea omistajuus-yritystunnustuksen saajaksi Nordic Fishin kala-alan pitkäjänteisen kehittämisen ja rohkean kasvun ansiosta.

Veijo Hukkanen on Kalaneuvoksen perustaja ja Nordic Fish -konsernin hallituksen puheenjohtaja. Konserni on Hukkasen elämäntyö, ja hän on kasvattanut yritystä sinnikkäästi ja visionäärisesti vuodesta 1975. Vuonna 2017 tasavallan presidentti Niinistö myönsi Veijo Hukkaselle kalatalousneuvos-arvonimen. 

“Jo nuorena yrittäjänä huomasin, että jos yritys ei kasva, se menee taaksepäin. Kasvun strategia meillä on ollut koko ajan. Olemme kasvaneet sekä orgaanisella kasvulla että hyvillä yritysostoilla. Suosittelen myös muille yrittäjille sitä, että ostaa hyviä yrityksiä ja tekee niistä vielä parempia”, Hukkanen sanoo. 

Hukkasen tytär Mari Heikkilä toimii Kalaneuvoksen vientipäällikkönä. 

“Globaalisti kalan kysyntä kasvaa voimakkaasti, ja näemme tulevaisuudessa kansainvälisiä kasvun mahdollisuuksia. Laadukkaalle suomalaiselle kalalle on kysyntää. Haluamme olla tukemassa terveellistä ja kestävää elämäntyyliä”, Heikkilä sanoo.

Nordic Fish on kasvanut voimakkaasti sekä orgaanisesti että yrityskauppojen avulla.  Viennin osuus Kalaneuvoksen liikevaihdosta oli viime vuonna 12 %. Kalaneuvos ja Veijo Hukkasen perhe on vuosien saatossa perustanut tai ostanut yli 20 yritystä ja kehittänyt koko kala-alaa Suomessa. 

“Nordic Fish on investoinut jatkuvasti laajentamalla kalankasvatustaan vastatakseen kalan kasvavaan kysyntään sekä Suomessa että ulkomailla”, perustelee Varman suurasiakkuusjohtaja Vesa Pörhölä valintaa. 

Nordic Fish on investoinut viimeisen kolmen vuoden aikana yrityksiin yhteensä noin 40 miljoonaa euroa. Suurin osa investoinneista on kohdennettu Sastamalan tehdaslaajennukseen, yritysostoihin, sekä Ahvenanmaan perkaamon laajennukseen ja uudistukseen. Yhtiö valmistaa kaikki Kalaneuvos-tuotteensa ja jalosteensa Suomessa.

Kalankasvatus on tehokkain tapa tuottaa eläinproteiinia, mutta tällä hetkellä vain 20 prosenttia suomalaisten syömästä kaupallisesta kalasta on kotimaista. Kalankasvatuksellaan Nordic Fish haluaa kasvattaa kotimaisen kalan osuutta ja samalla vahvistaa kalan omavaraisuusastetta ja huoltovarmuutta. Yhtiöllä on tuotannossaan käytössä EU:n yhteisen kalastuspolitiikan mukainen jäljitettävyysjärjestelmä, ja Nordic Trout on julkaissut tänä vuonna Suomen ensimmäisen kalankasvatuksen vastuullisuusraportin.

 

Lisätietoja: 

Heli Hytönen
Kasvuryhmän toimitusjohtaja 
puh. 040 826 6857

 


 

Nordic Fish Oy on suomalainen perheyritys, jonka alle kuuluvat kalankasvatusyritys Nordic Trout sekä kalanjalostusyritys Kalaneuvos. Yritykset työllistävät noin 320 henkilöä ja koko Nordic Fish-konsernin liikevaihto oli vuonna 2023 n. 130 miljoonaa euroa.

Nordic Trout Ab ja sen ruotsalainen tytäryritys Nordic Trout Sweden AB ovat erikoistuneet kalankasvatukseen. Kalankasvatuksen noin 30 toimipistettä sijaitsevat Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Kalankasvatuksen vuosivolyymi on noin 9 miljoonaa kiloa.

Kalaneuvos Oy on valmistanut laadukkaita kalatuotteita Sastamalassa jo vuodesta 1975 lähtien. Kalaneuvos on edelläkävijä kalanjalostuksessa, kalan tukkukaupassa, maahantuonnissa ja viennissä. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi korkealaatuisia kalatuotteita Kalaneuvos-tuotemerkillä ja kaupan Private Label -merkeillä. Korkean laadun ja ylivoimaisen maun takaavat taidokkaasti jalostetut ja valmistetut tuotteet, Suomen puhtaissa vesissä kasvaneet ja kasvatetut kalat sekä parhaat tuontiraaka-aineet. Kalaneuvoksen tytäryritys on Turussa ja Kaskisissa toimiva Martin Kala Oy, joka on Suomen suurin silakkafileen valmistaja. Kalanjalostusyritys käsittelee vuosittain noin 15 miljoonaa kalakiloa. Kaikki Kalaneuvos-tuotteet valmistetaan Suomessa.

Kasvuryhmä Suomi ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää keskisuurten yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja uudistumista Suomen kestävän kasvun mahdollistamiseksi. Kasvuryhmään kuuluu 210 kasvutahtoista suomalaista, 10-1000 M€ vaihtavaa yritystä. Yhteisössä yritysten toimitusjohtajat, omistajat, hallitusten puheenjohtajat ja yritystensä merkittävästä kasvusta vastaavat johtajat jakavat kokemuksia ja oppeja yritystensä kasvusta ja uudistumisesta luottamuksellisissa ohjatuissa vertaisryhmissä.