Arvioitu lukuaika: 2min

11 oivallusta kasvukulttuurin rakentamisesta

Kasvuryhmä | 5 syyskuuta, 2022

Yrityksen kulttuurilla on iso merkitys siihen, miltä sen tulevaisuus näyttää. Kasvuyrityksessä tarvitaan kasvun kulttuuri koko organisaation tasolla.  Kokosimme yhteen kasvuryhmäläisten oivalluksia kulttuurin rakentamisesta kasvuyrityksessä.1. Kasvu on aina ylävirtaan uimista.

 Tyynillä vesillä kelluminen johtaa lopulta aina siihen, että ajautuu ja päätyy alavirtaan.Yrittäminen ja kasvu ovat aina ylävirtaan menemistä, jota vaatii todella kovaa työtä.

 
2. OLE ROHKEA.

Nyt jos koskaan rohkeus ja ahkeruus ovat merkittävät taidot.


3. Never waste a good crisis.

Kriisi tarjoaa mahdollisuuden kulttuurin uudistamiseen, joka muuten olisi vaikeaa. Parhaimmillaan nyt voi synnyttää pitkän aikavälin kestävää kasvua tukevaa kulttuuria. Bisneksen hiljaiset ajat kannattaa hyödyntää kehittämiseen.


4. Välitä aidosti.

Ihmisten pitää kokea, että heistä välitetään. Kriisissä arvot mitataan käytännössä.


5. Kasvun pitäisi olla koko yrityksen mielentila.

Jokaisen yksilön pitää omaksua ja ymmärtää, että kasvua tarvitaan jo hengissä pysymiseksi - paikallaan ei voi pysyä. Tartuta kasvu koko organisaatioon ja henkilöstöön.


6. Salli ja tee virheitä.

Kuuntele työntekijöitäsi. Kannusta ihmisiä kokeilemaan ja tekemään virheitä. Näytä itse esimerkkiä. Riko rakenteita ja malleja, sekä osallista koko henkilökunta kokeiluihin. Innovaatiot eivät synny johtoryhmässä vaan ruohonjuuritasolla.


7. Harjoittele hitaasti kiiruhtamisen taitoa.

Muista, että organisaatio ei liiku kanssasi samaan tahtiin. Ole realistinen odotuksissasi, mutta johdonmukainen viestinnässäsi.


8. Kehu ja kiinnitä huomiota sisäisiin tarinoihin.

Ruoki rohkeaa, yrittäjämäistä kulttuuria vahvistamalla organisaation sisäistä keskustelua ja juhlimalla rohkeita, pieniäkin tekoja. Myös epäonnistuneita kokeiluja pitää juhlia!


9. Kirkas yrityksen identiteetti selviää kysymällä “miksi”.

Raha ei ole ainoa motivaattori. Merkityksellisyys syntyy jokaiselle uniikisti. Selvitä, miksi yrityksessäsi halutaan työskennellä. Luo siitä vahva identiteetti yli maarajojen. Ymmärrys yhteisestä perheestä motivoi ja sitouttaa. Joskus jopa niin paljon, ettei ruoho olekaan vihreämpää toisella puolella, ja saat entistä sitoutuneemman vaihtajan takaisin remmiin.

 
10. Pohdi tarkkaan, mitä yrityskulttuurissasi haluat kopioida.

Kunnioita tarpeeksi “maassa maan tavalla” -periaatetta, mutta varmista yhteiset raamit. Ihmisten sisäinen motivaatio syntyy läpi kulttuurien samoista asioista - yhteisöllisyys, autonomia ja merkityksellisyys. Panosta näiden johtamiseen jokaisessa yksikössä.

 
11. Erottaudu kulttuurilla!

Usein jokin kulttuurin erityispiirre on se, joka puree osaavaan työvoimaan ja erottaa teidät muista toimijoista. Panosta sen kehittämiseen.

 


 

Lue seuraavaksi, kuinka nopeasti kansainvälisesti kasvanut Framery on rakentanut yritykseen kasvukulttuuria: Uudistumiskykyinen yritys vie arvonsa arjen käyttäytymismalleiksi 

 


 

Haluatko lisää keskisuurten kasvuyritysten oivalluksia?

Tilaa Kasvuryhmän uutiskirje