Valtavia haasteita ja huimia onnistumisia tuonut kasvuryhmäläisten vuosi huipentui Törkee lupaus ‑juhlaan 16.12.2020. Kasvuryhmäläiset vaihtoivat Zoomin taustakuvaan blingiä, lämmittivät glögipannut ja kokoontuivat verkon äärelle vetämään yhteen kulunutta vuotta. Samalla innostuttiin päivitetyistä törkeistä lupauksista ja kuultiin Nordean Aleksi Lehtosen ajatuksia siitä, millä keinoin Suomen kilpailukyky saadaan kasvukiitoon koronan helpotuttua.

Kuluneen syksyn aikana kasvuryhmäläiset tarkistivat ja päivittivät omia Törkeitä lupauksia, eli asettamiaan kunnianhimoisia kasvutavoitteita muutaman vuoden päähän. Tarkistustyötä tehtiin ryhmän yhteisissä kohtaamisissa, työpajoissa sekä yrityksissä johtoryhmän ja henkilöstön kanssa. Yhteensä 99 yritystä tarkisti oman Törkeen lupauksen ja lisäksi juhlassa me Kasvuryhmän tiimi julkistimme oman törkeen lupauksemme. Kasassa on siis sata päivitettyä törkeetä lupausta, joita kohti vertaissparrauksen avulla lähdemme kasvamaan ja uudistumaan. Mikä olisikaan hienompi startti uuteen vuoteen.

”Kasvutahto on välttämätön muttei riittävä tekijä kasvussa. Kasvamisen tahdon pitää konkretisoitua ja unelman muuttua visioksi. Tätä me Kasvuryhmässä kutsumme törkeeksi lupaukseksi.”

– Asko Schrey


Jäsenet aikovat kasvaa kovaa, joten niin aiomme mekin


Uusi yhteinen törkee lupauksemme on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kasvuryhmäläiset ovat luoneet 25 miljardia euroa lisää liikevaihtoa. Vuoteen 2023 loppuun mennessä siitä on 15 miljardia saavutettu.

Tavoite on kasvuryhmäläiseen tapaan kunnianhimoinen. Eihän maailmanmestaruuttakaan voiteta tavoittelemalla piirimestaruutta, kuten Aaro Cantell on todennut. Tavoitteelle on kuitenkin loogiset perusteet, jotka pohjautuvat teidän kasvuryhmäläisten päivitettyihin törkeisiin lupauksiin.

Keskimääräinen tavoiteltu kasvuvauhti päivitetyissä törkeissä lupauksissa on 20 % vuotuista kasvua. Asko Schreyn 2x2-ajatuksen mukaan liikevaihto ja kannattavuus on mahdollista tuplata ja yrityksen arvo täten nelinkertaistaa viidessä vuodessa. Tällä kaavalla päädyimme yhteiseen tavoitteeseen.

Nykytoiminnallakin voimme tavoitteeseen päästä, mutta se vaatisi satumaista onnistumista. Vuodesta 2015 tähän hetkeen Kasvuryhmän yritykset ovat luoneet 5MRD lisää liikevaihtoa. Pelkästään ihmeiden ja onnen varaan emme menestystä halua luottaa, vaan uudistumiskyky ohjenuoranamme aiomme ajatella täysin uudella tavalla ja etsiä kasvun mahdollisuuksia ennakkoluulottomasti. Työ alkaa heti keväällä.

Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä on kilpailukyvyn avain


Nordean Aleksi Lehtonen korosti puheenvuorossaan, että kasvuryhmäläisillä on veturijunan rooli talouden kasvattamisessa. On meidän käsissämme, mihin suuntaan Suomi-laiva seilaa kilpailukyvyn myräkässä ja tyvenessä.

 

”Se, mitä kasvuryhmäläiset ovat saaneet aikaiseksi liikevaihdon ja työpaikkojen lisäyksenä Suomeen, on huikeaa”

– Aleksi Lehtonen, Nordea

 


Suomi on selviytynyt koronasta paremmin kuin moni muu Euroopan maa niin inhimillisestä näkökulmasta kuin talouden kannalta. Lehtonen näkee, että suomalaisten yritysten tilanne on verraten vahva. Finanssikriisistä varmasti otettiin opit talteen, ja nyt koronan aikaan on nähty, miten yritykset ovat pystyneet ketterästi sopeuttamaan kustannuksiaan, vaikka huoliakin edelleen on.

Kun koronakriisistä kuljetaan eteenpäin, on tutkimuksen ja tuotekehityksen oltava kilpailukykymme keskiössä. Tämän alueen investoinnit ovat jääneet muiden maiden jalkoihin, ja nyt on aika panostaa niihin.

– Pidemmän aikavälin menestys ja hyvinvointi tulee siitä, että suomalaiset yritykset pystyvät investoimaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Suomalaisilla yrityksillä on kaikki mahdollisuudet olla mukana ratkaisemassa ilmastonmuutosta ja luomassa digitaalisia innovaatioita. Nyt vain tarvitaan rohkeutta investoida uuteen, Lehtonen kannusti.

Kasvuryhmän vertaissparraus todisti vaikuttavuutensa


Kasvuryhmän hallituksen puheenjohtaja Asko Schrey iloitsi juhlapuheenvuorossaan siitä, että Kasvuryhmän toiminnassa on nähty päättyvänä vuonna monta ennätystä. Kasvuryhmäläisten yhteinen aktiivisuus, raportoitu tyytyväisyys ja koettu vaikuttavuus ovat olleet ennätyslukemissa.

Lämmin kiitos siitä kuuluu kaikille jäsenillemme, jotka olette hankalinakin aikoina jakaneet avoimesti kokemuksianne ja tarjonneet vertaistukea muille kasvujohtajille. Näitä kohtaamisia on tarvittu nyt enemmän kuin koskaan.

 

 

Kasvuryhmän toiminnassa teemme uudistumiskyvystä konkretiaa vuonna 2021


Tulevana vuonna sparraustiimit säilyvät Kasvuryhmän vertaistoiminnan ytimenä. Sen lisäksi haluamme tarjota entistä enemmän täsmäsparrauksia ajankohtaisiin haasteisiinne ja kohdentaa kokemusta sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Vuonna 2021 lähdetään selvittämään, mistä Törkeen lupauksen mukainen kasvu kussakin jäsenyrityksessä syntyy. Siihen avuksi olemme kehittäneet Kasvun lähteet -ohjelman, jossa yhdessä syvennymme kasvuaihioiden löytämiseen ja kasvuhankkeiden priorisointiin.

Me Kasvuryhmän tiimi toimimme Kasvun lähteet ‑työstössä pilottina, ja samalla kun koeponnistamme ohjelman, kirkastamme omat askeleemme kohti uutta törkeää lupaustamme. Kutsumme kaikki jäsenet mukaan Kasvun lähteet -työhön etsimään omia kasvun lähteitään ja siten rakentamaan kasvuryhmäläisten ja koko Suomen menestystä.

Kiitos vuodesta 2020 – olette Suomen sankareita


Tänä vuonna on tehty valtavasti töitä epävarmuuden keskellä. Kiitos teille jokaiselle kasvuryhmäläiselle ponnistelusta menestyksen ja selviytymisen eteen. Kiitos siitä, että olette hankalanakin aikana jaksaneet olla toistenne tukena ja apuna. Kiitos kaikista hienoista päivitetyistä törkeistä lupauksista, joilla nostamme Suomen taas jaloilleen.

Kiitos myös yhteistyökumppaneillemme. Jäsentemme kasvua ja uudistumista vauhdittamassa ovat Nordea, VTT, Varma, Sitra, EY, Tesi ja Teknologiateollisuus.

Näin niitä kriisiajan menestystarinoita tehdään, yhdessä. Jatketaan samalla draivilla ensi vuoteen, mutta ensin levätään ja nautitaan joulusta.