Kansainvälisen kasvun rahoittaminen

 

Kansainvälistyminen on tyypillisin kasvuloikka, johon suomalaisyritykset hakevat ulkopuolista rahoitusta ja apua. Oman yrityksen kansainvälistymisloikkaan sopiva rahoitusmuoto riippuu kasvuvaiheesta, tavoitteista ja omistajastrategiasta. Keskusteluja kansainvälisen kasvun rahoittamisen vaihtoehdoista kannattaa käydä jo hyvissä ajoin ennen kuin rahaa tarvitaan.

Pidä yritys aina myytävässä tilassa.
Jos firma on hyvässä kunnossa, valinnanvaraa rahoittajista löytyy. Tarve saattaa tulla yllättäen, jolloin asioita joudutaan tekemään kiireellä. Elinkelpoisuusajattelu on tulevaisuuteen varautumista.

 

Kasvuryhmäläisten oppeja kansainvälisen kasvun rahoittamiseen

KARTOITA VAIHTOEHDOT

HAE RAHOITUSTA AJOISSA

YLIRESURSOI

SUUNNITTELE KASSAT

 

Rahoittajan opit kansainvälisen kasvun suunnitteluun

 

  • Alkuvaiheessa yrityksissä on usein rohkeuden puutetta ja hitautta päätöksenteossa. 
  • Kun päätös kansainvälistymisestä tai uudelle markkinalle laajentumisesta on tehty, tulee usein liiallinen kiire. Se ei ole markkinalaajentumisen rahoitettavuuden kannalta hyvä asia, koska kiireessä tehdään helposti esimerkiksi vääriä henkilö- ja yhteistyökumppanivalintoja. 
  • Perusliiketoiminta ja liiketoimintaosaaminen pitää olla kunnossa ennen kansainvälisille markkinoille laajentumista, jos haluaa mukaan rahoittajan. Rahoittaja arvioi enenevässä määrin myös liiketoiminnan vastuullisuutta arvioidessaan hankkeen rahoitettavuutta.
  • Rahoittaja kannattaa ottaa mukaan kasvuloikkaan, kun on selvää, mitä omistajat haluavat yritykselle tehdä ja yrityksessä on sisäinen käsitys siitä, mitä ollaan toteuttamassa. Sillä on iso vaikutus myös siihen, että mukaan löytyy itselle oikea rahoituskumppani.
  • Pieleen mennään usein, jos uusille markkinoille menoa ei suunnitella riittävän hyvin tai oman tuotteen tai palvelun soveltuvuutta kohdemarkkinaan ei ole varmistettu riittävän hyvin. 
  • Nyrkkisääntönä on, että tukimuotoista rahaa kannattaa aina ottaa. 
  • Velkarahoitus on edullisempaa, mutta ei tuo aktiivisen oman pääoman omistajan etuja ja osaamista. 
  • Eri vaihtoehtoja pohdittaessa kannattaa miettiä, haluaako vain rahaa vai myös tukea omaan kasvustrategiaan, sekä kuinka suuren ohjaavan roolin sijoittajalta toivoo.
  • Eri kehitysvaiheisiin ja tavoitteisiin sopivat erilaiset omistajarakenteet.
 

Omistajastrategia määrittää, miten kansainvälistä kasvua rahoitetaan

 

Minkälaisiin kasvuloikkiin suomalaiset yritykset tyypillisesti tarvitsevat rahoitusta, ja mitä vaihtoehtoja yrityksillä on rahoituksen suhteen? Kuulimme Suomen eturivin kasvun rahoittamisen asiantuntijoita.

Lue lisää...

 

 

 

088

 

 

Milloin kannattaa lähteä keskustelemaan ulkopuolisesta rahoituksesta?

 

Rahoittaja kannattaa ottaa mukaan jo ennen kuin rahaa tarvitaan. Kasvurahoitus pohjautuu ydinliiketoiminnan kannattavuuteen. Hyvä ja uskottava liiketoimintasuunnitelma ja osaaminen ovat pankille keskeisiä arvioinnin kohteita.

 

Kai Laitinen

Nordea

 

 

 

Milloin kannattaa harkita vieraan pääoman mukaan ottamista?

 

Omistajan kannalta vieras pääoma on edullisinta. Siitä maksetaan vain korko, ja kasvu on oman pääoman hyväksi. Omassa pääomassa kannattaa muistaa, että vaikka se vähän dilutoisi omistusta, sillä on myös suuri vipuvaikutus, ja vakavaraisuus lisää yhtiön haluttavuutta pankkien ja rahoittajien kumppanina.

 

Mikko Koivusalo

Varma

 

 

 

Miten tunnistan yritykselle sopivan pääomasijoittajan?

 

Hyvän pääomasijoittajan mittari on kiinnostus yritystä kohtaan

 

DEN Groupin toimitusjohtaja Jussi Niemelän kokemuksia pääomasijoittajan kanssa toimimisesta:

Moni on kysynyt, minkälaista on olla pääomasijoittajan kanssa töissä. Minusta se on selkeää ja suoraviivaista sekä hyvin tavoitehakuista. Siitä yleensä puuttuu valtapeli ja politikointi. Yrittäjä tietää läpikotaisin oman pelikenttänsä, mutta pääomasijoittaja tuo kasvurohkeutta ja rakenteita, miten homma saadaan rullaamaan käytännössä eteenpäin. Totta kai se on myös kovaa ja rankkaa työtä, mutta on se antoisaakin. Siinä oppii paljon matkan varrella!

Lue lisää...

 

 

 

 

 

 

027-1

 

Pääomasijoittaja perheyrityksen tueksi voimakkaaseen kasvuun 

 

Mediconsult on suomalainen ohjelmistotoimittaja, joka tuottaa hyvinvointialueille sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiä. Vuonna 2015 perustettu pääomasijoitusyhtiö Juuri Partners tunnetaan kasvun rahoituksen pioneerina Suomessa. Yhdessä nämä kumppanit tähtäävät voimakkaampaan kasvuun.

Lue lisää...

 

 

 

265-1

 

Keskisuuret kasvuyritykset tuovat vakautta ja vaurautta Suomeen

 

Riku Asikainen: Keskisuurilla yrityksillä on ilman muuta uudistumis- ja kasvutarvetta, mutta kasvua tehdään pääasiassa uusien teknologioiden, kansainvälistymisen ja yritysostojen kautta. Kasvun riskiä kannattaa siirtää sijoittajille ja kasvaa omistajien, työntekijöiden, yhteiskunnan ja ympäristön kannalta vastuullisesti.

Lue lisää...

 

 

 

 

088

 

CASE

 

Sijoittajan kokemus

 
"Tesi sijoittaa vähemmistösijoittajana yhdessä yksityisten pääomasijoittajien kanssa. Olen itse kysynyt omistajalta, haluatko apukuskin, haluatko että istun takapenkillä vai haluatko pistää minut takaboksiin ja pitää hiljaa. Tärkeintä on ymmärtää, mitä toinen haluaa, ja että kaikki ovat samaa mieltä pääomasijoittajan roolista, ja siitä, mitä ollaan tekemässä ja millä aikajänteellä. Yleensä, jos caset menevät pieleen, syyt ovat siinä, ettei näistä ei puhuta. 
 
Kannattaa varata aikaa keskusteluun erilaisista oman pääoman ehtoisen rahoituksen tarjoajista, ja siitä, mitkä heidän tavoitteensa ovat ja millaisia caseja he haluavat tehdä.
 
Oman kokemuksen mukaan keskusteluista aikaisessa vaiheessa oppii tosi paljon siitä, mitä sijoittajat kysyvät yrityksiltä, ja siinä huomaa, onko kaikkea tullut ajatelleeksi ja kuinka fiksu se suunnitelma on."
 
Jan Sasse
Tesi