Taaleri myi varainhoitoliiketoimintansa Aktialle keväällä 2021. Varainhoidosta luopuminen oli yhtiölle merkittävä strateginen valinta, sillä varainhoito oli liiketoimintana se, mistä koko Taalerin tarina alkoi 12 vuotta sitten. Yhtiön toimitusjohtaja Robin Lindahl jakoi Kasvuryhmän sparraustiimissä toukokuussa strategisia pohdintoja Taalerin tulevaisuudesta, jonka tämä keskittymisstrategia mahdollistaa.

Opportunistinen kulttuuri mahdollisti kasvun

Taaleri on pohjoismainen pääomarahastoyhtiö, joka keskittyy uusiutuvaan energiaan ja muihin vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Hyvän tuoton lisäksi Taalerin tavoitteena on saada aikaan positiivista vaikutusta niin ympäristöön kuin yhteiskuntaan. Yhtiö panostaa esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaan, biopolttoaineisiin ja kiinteistöihin. Robin on toiminut Taalerin toimitusjohtajana vuodesta 2019 lähtien, ja Kasvuryhmän toiminnassa hän on ollut mukana reilun vuoden verran. Taaleri on ollut yrityksenä Kasvuryhmässä vuodesta 2018. 

Taalerin kehitys on ollut hyvää sen perustamisesta lähtien ja kasvua on tullut tasaisesti vuosien varrella. Robin palkattiin yritykseen tekemään sen seuraavaa kasvuloikkaa. “Taaleri oli ollut opportunistinen talo, jossa oltiin innolla tartuttu tunnistettuihin kasvuaihioihin. Tällä tavalla oltiin luotu merkittävää kasvua, mutta siinä sivussa oltiin rakennettu hyvin kompleksinen rakenne, joka rasitti organisaatiota ja sitoi käsiä”, Robin kertoo. “Hyvin pian minulle valkeni siis, että ensimmäinen tehtävä on tarkastella kriittisesti liiketoimintoja, joissa olimme mukana. Näin monimutkainen rakenne ei skaalautunut.”

Ulkoiset muutosvoimat vauhdittivat strategisia valintoja 

Keskittymisstrategian pohdintaa vauhditti myös sijoituspalveluyhtiöihin kohdistuva regulaatiomuutos, joka tulee voimaan kesällä. Ulkoisten muutosvoimien kuten regulaation ja megatrendien muutokset analysoitiin, ja lisäksi tehtiin analyysia siitä, mitä asiakkaat tulevaisuudessa haluavat, missä Taalerin erityisosaaminen on ja millaiset kasvun mahdollisuudet eri vaihtoehdoilla olivat. “Taalerilla hahmoteltiin ensin pääasiat, joihin haluttiin tulevaisuudessa keskittyä. Sen jälkeen tarkistettiin, onko fokus tarpeeksi selkeä ja missä alueissa halutaan olla parhaita. Lopuksi vielä pohdittiin, mille voidaan rakentaa ja onko sillä hyvät kasvun edellytykset.” Näistä kolmesta tuli Taalerin uuden strategian drivereita.

Erilaisia strategisia vaihtoehtoja punnittiin tarkkaan. Työn intensiivisyydestä kertoo mm. 22 hallituksen kokousta, jotka pidettiin viime vuoden aikana. Lopullista päätöstä tuki se, että Taaleri löysi sopivan ostajakandidaatin varainhoidolle. Osana kauppaa alkoi myös molempien yhtiöiden strategiaa tukeva yhteistyö, sillä Aktiasta tuli Taalerin jakelija vaihtoehtoisten sijoitustuotteiden osalta. Tämä tuplasi Taalerin kotimaisen jakelukanavan.

Uskalla haastaa status quota!

Suotuisien megatrendien harjalla ratsastaminen on edellytys kasvulle. Taalerilla uskotaan, että kestävyys ja kannattavuus toteutuvat rinnakkain. Maailman sähköistyminen ja tämän luoma kysyntä uusiutuvalle energialle on valtava kasvun mahdollisuus tulevaisuuden Taalerille. Yhtiössä on jo tähän liittyvää erityisosaamista, ja noin 40 henkilöä työskentelee tuuli- ja aurinkovoiman parissa. Tällä tiimillä Taaleri on jo merkittävä tekijä Euroopan mittakaavassa.

Muita kasvukapteeneja Robin haluaa haastaa pohtimaan, onko olemassaolevassa liiketoiminnassa jotain, mikä on este tulevaisuuden kasvulle. Onko yrityksessä kasvuaihioita, joita ei uskalleta lähteä toteuttamaan? Onko yrityksen status quoa haastettu riittävästi uudistumisen näkökulmasta?

“Toimitusjohtajana tehtävänäni on varmistaa Taalerin seuraava kasvuloikka. Nyt olemme luopuneet puolesta liikevaihdosta, mutta samanaikaisesti uskomme tämän siirron olevan merkittävin mahdollistaja seuraavalle kasvuloikalle. Omistaja-arvon jatkuva, pitkäaikainen kasvattaminen on kuitenkin se ultimate goal”, Robin päättää.

 

Oivalluksia keskittymisstrategiasta kasvun lähteenä

Häntä ei saa heiluttaa koiraa. Kasvuaihioiden pitää kummuta joko nykyisestä strategian ytimestä tai tulevasta strategian ytimestä. Keskittyminen on kultaa.

Uskalla luopua! Kasvustrategia vaatii usein rohkeita päätöksiä olemassa olevan liiketoiminnan suhteen. Keskity suurimpiin kasvun mahdollisuuksiin!

Uudet mahdollisuudet haastavat strategiaa. Joskus maailma tarjoilee uusia mahdollisia kuin tyhjästä. Ne eivät välttämättä ole nykyisen strategian mukaisia, mutta niihin tarttuminen voi olla houkuttelevaa ja kannattavaakin. Tällöin täytyy löytyä sukkelaa pelisilmää muuttaa ennakkoon suunniteltuja askelmerkkejä.

Tutustu Kasvuryhmän menetelmään