Kasvuryhmän hallituksessa aloittanut Thomas Luther on vetänyt läpi useamman scaleup-transformaation. Energiayhtiö Nevelin toimitusjohtajalle johtajuus on ennen kaikkea ammattinimike, johon mahtuu myös empatia ja humaanius. Kasvuryhmään Luther haluaa luoda entistä parempaa, räätälöityä tukea yritysten kasvupoluille.  


 

Miksi haluat olla mukana juuri Kasvuryhmässä?

Kasvuryhmä on uniikki ilmiö, jossa ollaan yritysten toimitusjohtajien, omistajien ja hallituksen puheenjohtajien kesken tuomassa Suomeen kansainvälistä kasvua. Kasvuryhmä on jäsenilleen positiivinen ja energinen haastaja, jonka tapahtumista jää muutokseen inspiroitunut olo. Yhteisössä vallitsee huikea vertaispaine. On antoisaa ja opettavaista, kun saa ja joutuu antamaan vastauksia itseään fiksummille ihmisille.

 

Millaista kokemusta ja näkemystä tuot mukanasi Kasvuryhmään, entäpä hallitukseen? 

Olen ollut mukana toiminnassa alusta lähtien, vuodesta 2015 saakka. Kasvuryhmän jäsenyyden aikana olen edustanut toimitusjohtajan roolissa kolmea eri yritystä. Veikkaan, että olen tuonut mukanani lähes ennätysmäärän uusia jäseniä. Tuon mukanani scaleup-kokemusta sekä näkemystä etulinja- ja ihmispainotteisesta työskentelystä. Kolmas vahva osa-alueeni on yhtiön strateginen kehittäminen.

Jos en ole väärässä, olen ensimmäisiä ei-yrittäjiä Kasvuryhmän hallituksessa, joka on ensin ollut toiminnassa rivijäsenenä. Siksi pystyn edustamaan ja tuomaan Kasvuryhmän rivijäsenten näkemyksiä hallitustyöskentelyyn.

 

Miten ihmislähtöisyyttä voisi tällä hetkellä parantaa keskisuurten yritysten johtamisessa? 

Meilläkin Nevelillä on tänä vuonna Operational Excellence -teema, jonka tarkoitus on säästää kuluissa. Kulukuurin aikana on tärkeää, että johto pitää ihmiset mukana, on avoin kulukuuriin johtaneista syistä ja johdattaa katseen tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen. Yrityksen purpose eli olemassaolon syy ei haastavinakaan aikoina horju, ja kun olosuhteet muuttuvat, vauhti jälleen kasvaa.

Tällaisessa vaiheessa uutta rakennetaan siten, että haetaan uusia mahdollisuuksia, kasvuaihioita ja innovaatioita nimenomaan niistä haasteista. Kasvua pitää samalla valmistella ja johtaa, vaikka tilanne voi tuntua kieroutuneelta – käsijarru ja kaasu ovat samaan aikaan käytössä. Tässäkin avoin esittely organisaatiolle molemmista horisonteista pitää porukan sitoutuneena.

 

Mitä olet itse saanut Kasvuryhmästä toimitusjohtajana? 

Olen saanut tukea rohkeutta vaativissa päätöksissä. Olen myös saanut valtavasti hyvää, tilannekohtaista tukea johtamiseen esimerkiksi markkinatilanteen yllättäen muututtua. Kun joku toinen on jo oivaltanut tai rämpinyt läpi ison johtamiseen liittyvän etapin tai muutoksen, kokemuksen jakaminen samassa tilanteessa oleville helpottaa muutoksen tekemistä. 

 

Mitä toivoisit, että olisit tiennyt kasvusta urasi alkuvaiheessa?

Minulle olisi pitänyt opettaa nuorena, että johtaja on ammattinimike. Yritysjohtajuus pitää osata ottaa ammatin kautta. Luonteeltani olen sosiaalinen ja empaattinen, pidän ihmisten kanssa juttelusta ja kokemuksien jakamisesta. Johtaja voi olla empaattinen ja humaani samalla, kun ymmärtää, että kyse on työympäristöstä. Kaikilla ei ole töissä aina kivaa, sellainen ei ole mitenkään mahdollista. Silti johtajan pitää ammattimaisesti ja suoraselkäisesti viedä yritystä eteenpäin. Asiat ovat asioita ja ihmiset ovat ihmisiä, mutta johtajuuteen ja siinä onnistumiseen tarvitaan aina ammattimainen ote.

 


Kasvuryhmä Suomi ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoitus on kiihdyttää keskisuurten, 10M€-1Mrd€ vaihtavien yritysten kestävää kasvua, uudistumista ja kansainvälistymistä. Kasvuryhmän toiminta perustuu tavoitteelliseen ja ohjattuun vertaissparraukseen. Kasvuryhmään kuuluu 210 kasvutahtoista yritystä ja yli 250 toimitusjohtajaa, omistajaa, hallituksen puheenjohtajaa sekä merkittävistä kasvuhankkeista vastaavaa johtajaa.